woensdag, juli 17, 2024

Dit wil je weten voor je autoverzekeringen vergelijkt

Bij veel verzekeraars betaal je ieder jaar een beetje meer voor je autoverzekering. Het eerste jaar is het voordeligst en de jaren daarop wordt de premie langzaam verhoogd. Het kan daarom lonen om verzekeraars met elkaar te vergelijken en eventueel over te stappen. In dit artikel proberen we je daar een handje mee te helpen. We vertellen je een aantal dingen die je wilt weten voor je autoverzekeringen vergelijkt. Lees dus snel verder!

Hoe worden premies berekend?

Voor je gaat vergelijken, is het handig om te weten hoe premies nu precies berekend worden. Hiervoor kijken de verzekeraars naar een aantal factoren. Een van die factoren is je postcode. In de ene buurt kan een autoverzekeringnamelijk goedkoper zijn dan in een andere buurt. Ook de leeftijd van een hoofdbestuurder speelt een rol voor het berekenen van de premie. Je schadevrije jaren maakt natuurlijk ook uit. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer de verzekeraar erop vertrouwt dat je weinig schade zult rijden, dus hoe lager de premie.

Basisdekking kiezen

Nog iets om op te letten voor je aan de slag gaat met vergelijken, is welke basisdekking je kiest. Dat maakt namelijk veel uit voor de premie die je gaat betalen. Voor het kiezen van een basisdekking kun je gebruik maken van een vuistregel. Is je auto ouder dan 10 jaar, dan kun je meestal het beste kiezen voor de WA-verzekering. Heb je een iets jongere auto, tussen de 6 en 10 jaar oud, dan is vaak WA + Beperkt Casco de betere keuze. Voor auto’s jonger dan 6 jaar is WA + Volledig Casco (allrisk) de meest gekozen verzekering voor auto.

Aanvullende verzekeringen

Veel mensen kiezen ervoor om hun basisdekking uit te breiden met een aanvullende verzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een inzittendenverzekering. Daarmee ben je, kortgezegd, verzekerd voor de kosten van letsel- en materiële schade aan personen en spullen van de inzittenden. Een aanvullende verzekering kost niet bij iedere verzekeraar hetzelfde. Wil je je basisdekking dus uitbreiden met een aanvullend pakket, kijk dan niet alleen naar de premie van de basisdekking, maar ook naar de prijs van aanvullende pakketten.

Let op pakketkortingen

Er zijn verzekeraars die je korting kunnen bieden als je er meerdere verschillende verzekeringen afsluit. Heb je bijvoorbeeld ergens een inboedelverzekering afgesloten, dan kun je een korting van een paar procent krijgen als je er daarnaast ook een autoverzekering afsluit. Die korting geldt over de totale premie die je betaalt voor al je verzekeringen.

Bij je vergelijking van verzekeraars kun je dus ook meenemen of een verzekeraar pakketkortingen aanbiedt. Doet een verzekeraar dat niet, dan kan het lonen om te kiezen voor een ander. Blijf daarbij natuurlijk wel de aangeboden dekkingen in de gaten houden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste