vrijdag, juli 12, 2024

De kosten van een kroon: wat u moet weten voor uw tandartsbezoek

Een gezonde glimlach is goud waard, maar wat als u een kroon nodig heeft om die glimlach te behouden? Het laten plaatsen van een kroon bij de tandarts kan een noodzakelijke ingreep zijn voor zowel de gezondheid als het uiterlijk van uw tanden. In deze gids bespreken we de kosten die gepaard gaan met het plaatsen van een kroon, de factoren die de prijs beïnvloeden, en hoe u mogelijk kunt besparen.

Wat is een kroon?

Een kroon, ook wel een tandkap genoemd, is een tandheelkundige restauratie die over een beschadigde tand wordt geplaatst om deze te versterken, te beschermen en te verbeteren. Kronen kunnen worden gemaakt van verschillende materialen zoals porselein, metaal, of een combinatie van beide. Ze worden vaak gebruikt na een wortelkanaalbehandeling, bij ernstige tandbederf of bij gebroken tanden.

De kosten van een kroon zijn…

De kosten van een kroon kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €1.500 per kroon. Dit prijsverschil wordt veroorzaakt door de complexiteit van de procedure, de locatie van de tandartspraktijk, en het type materiaal dat voor de kroon wordt gebruikt.

Factoren die de kosten beïnvloeden

 1. Materiaal van de kroon:
  • Porselein-kronen: Deze zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en kunnen variëren van €700 tot €1.500.
  • Metaal-kronen: Vaak gemaakt van goud of een goudlegering, deze kronen zijn duurzamer en kosten meestal tussen de €600 en €1.200.
  • Porselein-metaal kronen: Een combinatie van beide, meestal kosten tussen de €600 en €1.400.
 2. Complexiteit van de procedure:
  • Als er extra procedures nodig zijn, zoals een wortelkanaalbehandeling of opbouw van de tand, kunnen de kosten aanzienlijk stijgen.
 3. Locatie en ervaring van de tandarts:
  • De kosten kunnen ook variëren op basis van de geografische locatie van de praktijk en de ervaring van de tandarts. Praktijken in stedelijke gebieden of met zeer ervaren tandartsen rekenen vaak hogere tarieven.

Verzekering en dekking

De meeste basis zorgverzekeringen in Nederland dekken gedeeltelijk de kosten van een kroon. Echter, de mate van dekking kan variëren afhankelijk van uw verzekeringspolis en het type behandeling. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om te begrijpen wat wel en niet wordt gedekt. Voor aanvullende tandheelkundige verzekeringen kan de dekking uitgebreider zijn, waardoor u mogelijk minder uit eigen zak hoeft te betalen.

Mogelijkheden om kosten te besparen

 1. Vergelijk prijzen:
  • Het is altijd een goed idee om prijzen te vergelijken tussen verschillende tandartspraktijken. Vraag offertes op en bespreek uw opties.
 2. Tandheelkundige klinieken:
  • Overweeg een bezoek aan tandheelkundige klinieken die vaak lagere tarieven hanteren dan particuliere praktijken, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van zorg.
 3. Tandheelkundige verzekering:
  • Overweeg een aanvullende tandheelkundige verzekering die een breder scala aan behandelingen en hogere dekking biedt.
 4. Betaalplannen:
  • Sommige tandartspraktijken bieden betaalplannen aan waarmee u de kosten over een langere periode kunt spreiden.

Wanneer Is een kroon nodig?

Het plaatsen van een kroon kan noodzakelijk zijn in verschillende situaties, zoals:

 • Na een uitgebreide wortelkanaalbehandeling om de tand te beschermen.
 • Bij ernstige tandbederf waar een vulling niet voldoende is.
 • Om een beschadigde of gebroken tand te herstellen.
 • Voor cosmetische redenen, zoals het verbeteren van de esthetiek van een tand.

Conclusie

De kosten van het plaatsen van een kroon bij de tandarts kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal, de complexiteit van de procedure, en de locatie van de praktijk. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en uw opties te verkennen om de beste zorg te krijgen binnen uw budget. Door zorgvuldig te plannen en mogelijk te kiezen voor aanvullende tandheelkundige verzekering, kunt u de financiële last verlichten en zorgen voor een gezonde en stralende glimlach.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste