maandag, juli 15, 2024

5 uitdagingen bij het ophangen van je televisie aan de muur

In een modern, strak interieur ziet je vaak dat de televisie niet op een tv-meubel staat, maar aan de muur hangt. Dit geeft een minimalistische uitstraling die goed bij deze tijd past. Daarnaast heeft je televisie ophangen aan de muur ook praktische voordelen rondom veiligheid, de juiste kijkhoogte en het gemakkelijk aanpassen van de kijkhoek als je een draaibare muurbeugel kiest. Alle reden dus om je tv op te hangen. Maar daar komen ook wel wat uitdagingen bij kijken. We bespreken er een aantal in dit artikel.

Gaten boren in de muur

Om een tv-beugel, of dit nu een simpel exemplaar of een praktische draaibare tv muurbeugel is, op te hangen, moet je gaten boren in de muur. Daar zit niet iedereen op te wachten, maar het is iets dat je moet overwinnen om je televisie aan de muur te krijgen. Alle gaten zijn uiteindelijk te dichten, en die voor je tv-beugel zie je niet zolang hij blijft hangen. Bovendien, als je niet bereid bent om gaatjes te maken in je muren, kun je nooit iets ophangen. Dat zou toch zonde zijn?

Kwaliteit van de muur

Voordat je gaat boren in je muur, is het wel belangrijk dat je een indruk krijgt van de kwaliteit van de muur. Klop er eens op om te horen of hij solide klinkt. Kun je nog herinneren hoe het ging toen er voor het laatst geschilderd of behangen werd op deze muur? Kwam het stucwerk los? Brokkelde de muur snel af? Dit zijn wel zaken waar je een bepaalde mate van zekerheid over wilt hebben voordat je meer schade gaat aanrichten dan de bedoeling is simpelweg omdat de muur zich niet goed genoeg leent voor nette boorgaten.

Kabelbeheer

Wanneer je je televisie op een tv-meubel zit, kun je alle kabels daarachter laten verdwijnen. Dat wordt een stukje lastiger bij een televisie die aan de muur hangt. Idealiter zit er stopcontact direct achter de televisie, zodat je die stroomkabel alvast uit het zicht kunt houden. Maar je wilt je televisie mogelijk ook kunnen aansluiten op een mediabox, game console, dvd-speler of bekabelde internetverbinding. Die kabels zul je dan op een nette manier moeten zien weg te werken. Kabelgoten en in-wall kabelkits zijn mogelijke oplossingen, maar je kunt ook op zoek gaan naar een draadloos systeem.

Juiste hoogte vinden

Misschien wel het meest precair bij het ophangen van je muurbeugel, is het vinden van de perfecte hoogte. Je krijgt immers geen herkansing, tenzij je bereid bent om nóg meer gaten in je muur te maken. Je wilt een kijkhoogte kunnen bereiken met je tv die voor jou en eventuele huisgenoten fijn is en niet voor nekklachten gaat zorgen. Dit is iets om aandachtig uit te proberen voordat je gaten gaat boren. Die moeten dan vervolgens natuurlijk ook netjes recht geplaatst worden, zodat je tv niet scheef hangt, want dat zou nogal een deceptie zijn.

Wandmeubel om je tv-meubel te vervangen

Vind je je tv-meubel niet meer mooi staan wanneer je tv aan de muur hangt? Dat kan, want hij staat er dan wat verloren bij als hij zijn belangrijkste functie verliest. Maar naast het bieden van vaste ondergrond voor een tv, biedt een tv-meubel natuurlijk ook opslagruimte en de mogelijkheid om kabels weg te werken. Een optie die beter aansluit op een hangende tv, is een wandmeubel. Maar daar moet je dan wel weer investeren én je moet hem ophangen, dus er moeten nóg meer gaten in de muur geboord worden.

De keuze om je televisie aan de muur op te hangen, is er dus een die je goed moet overwegen. Hang hem niet gewoon snel even op, want misschien krijg je er spijt van omdat hij bijvoorbeeld niet op de juiste hoogte hangt of zelfs scheef hangt. Denk goed na over hoe je kabels gaat wegwerken en waar de tv precies moet komen te hangen voordat je een gat gaat boren. Maar als je wel de keuze maakt en je doet het netjes, kun je er een prachtig resultaat van hebben dat veel voordelen biedt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste