maandag, mei 27, 2024

Intern transport: zo regel je het efficiënt en veilig

Er zijn allerlei zaken die de concurrentiepositie en het succes van een onderneming bepalen. Velen denken waarschijnlijk vooral aan de kwaliteit van de producten of diensten, prijsstelling en marketing. Maar er zijn daarnaast nog tal van factoren die meespelen. In zowat alle ondernemingen die goederen produceren of leveren, is er bijvoorbeeld wel sprake van een of andere vorm van intern transport. Hoe onbelangrijk dit ook mag lijken, het is toch cruciaal vanwege de directe invloed op kosten, productiviteit en klanttevredenheid. Hoe je intern transport efficiënt en veilig laat verlopen? Hieronder vind je allerlei handige tips.

Kies het beste intern transportmiddel

Een belangrijke factor die de efficiëntie en veiligheid van interne logistiek beïnvloed, zijn de transportmiddelen die men gebruikt. Welke het beste binnen je onderneming past, is onder meer afhankelijk van het type producten dat vervoerd moet worden. Veelgebruikte intern transportmiddelen zijn:

  • Rolcontainer: verkrijgbaar in allerlei varianten en groottes. Vooral handig voor artikelen verpakt in niet al te grote dozen of kratten, al zijn er ook speciale rolcontainers met groot volume. Is een rolcontainer met twee, drie of vier dichte zijdes het gemakkelijkst, of heb je bijvoorbeeld meer aan rolcontainer met kunststof bodem geschikt voor vervoer van levensmiddelen of een thermo rolcontainer?
  • Magazijnwagen: vooral geschikt voor vervoer van losse, kleinere producten of doosjes. Er zijn allerlei varianten zoals een platformwagen, order verzamelwagen of etagewagen.
  • Palletwagen: verkrijgbaar met handmatige of elektrische bediening. Ideaal om goederen verpakt op pallets te vervoeren.
  • Heftruck of reachtruck: deze gemotoriseerde transportmiddelen worden vooral gebruikt bij zeer zware ladingen, en ladingen die hoog in stellingen moeten worden geplaatst. Laat enkel hiervoor gecertificeerde mensen deze voertuigen bedienen.

Optimale opslag van goederen

Goederen worden vaak in magazijnen of bijvoorbeeld koelcellen opgeslagen. Een van de grootste uitdagingen vormt vaak een zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare ruimte. Onthoud dat iedere vierkante (of kubieke) meter telt dus hanteer zo smal mogelijke gangpaden. Deze moeten echter wel breed genoeg zijn voor de intern transportmiddelen, met genoeg ruimte om te passeren of te keren en voldoende klaarzetruimte. Houd de ruimte waarin de goederen opgeslagen zijn opgeruimd en overzichtelijk. Zet artikelen die het vaakst gepakt moeten worden gelijk vooraan, om onnodig vervoer te voorkomen.

Leestip: artikel met tips voor een perfecte inrichting van een magazijn.

Creëer een duidelijke, veilige verkeerssituatie 

Interne logistiek kun je vergelijken met verkeer op de openbare weg. Om ongelukken te voorkomen en efficiëntie te bevorderen is het belangrijk dat belijning, borden en tekens het verkeer in goede banen leiden. Stel regels op, en zorg dat iedereen deze kent en hanteert. Zorg verder ook voor goede zichtbaarheid van zowel intern transportmiddelen als voetgangers, bijvoorbeeld met behulp van veiligheidsspiegels op kruispunten.

Voorzie in persoonlijke beschermingsmiddelen

Een ongeluk is zo gebeurt. Daarom is het tot slot belangrijk veel aandacht aan veiligheid te geven. Je eigen veiligheid, maar ook die van eventuele medewerkers. Tot dit laatste ben je zelfs wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld door te voorzien in bepaalde PBM’s, Persoonlijke Beschermingsmiddelen in werkomgevingen die een hoog risico op letsel geven. Bij mensen die intern goederen vervoeren kun je onder meer denken aan verhoogde zichtbaarheidskleding, veiligheidsschoenen, helmen, handbescherming en gehoorbescherming.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste