Als je thuis een bonenmachine hebt, gebruik je waarschijnlijk bonen om koffie te zetten. In veel van deze machines kan ook gemalen koffie, maar dit resulteert in een minder lekker bakkie. Bonen worden immers pas gemalen vlak voor gebruik, waardoor de smaken en aromaโs beter behouden blijven. Gebruik je inderdaad koffiebonen? Dan moet je geregeld nieuwe kopen. Helaas worden hierbij vaak fouten gemaakt. Omdat wij je hier graag voor behoeden, hebben we de grootste valkuilen bij het kopen van koffiebonen op een rijtje gezet.
Tips voor het kopen van koffiebonen
Niet naar de herkomst van de boon kijken
Koffiebonen lijken allemaal op elkaar, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Zo zit er bijvoorbeeld verschil in de herkomst van de bonen. Je denkt misschien dat dit geen invloed heeft op de smaak, maar dat is wel degelijk het geval. In ieder land heerst immers een ander klimaat en dat beรฏnvloedt de smaak van koffiebonen. Een kop koffie van bonen uit Ethiopiรซ smaakt bijvoorbeeld anders dan koffie van bonen uit India. Kijk daarom altijd naar de herkomst en verdiep je in de smaken van koffiebonen uit de verschillende landen.
De verkeerde branding kiezen
Er zit niet alleen verschil in de herkomst van koffiebonen, maar ook in de manier waarop ze gebrand worden. Koffiebonen kunnen licht, medium en donker gebrand worden. Wij raden je aan om hiernaar te kijken, want de branding heeft invloed op de smaak van een kop koffie. Hieronder lichten we de verschillende brandingen kort toe.
– Licht: de bonen worden kort en bij een lage temperatuur verhit. Dit resulteert in een lichte boon die veel van zijn natuurlijke smaken behoudt.
– Medium: de bonen worden langer en bij een hogere temperatuur verhit dan licht gebrande koffiebonen. Hierdoor zijn ze ook donkerder. Bij deze brandmethode behouden de bonen hun natuurlijke smaken, maar krijgen ze ook een smaakje door het roosteren.
– Donker: de bonen worden maximaal verwarmd, zowel qua tijd als temperatuur, waardoor ze een donkerbruine tot zwarte kleur krijgen. Het merendeel van de natuurlijke smaken gaat verloren, waardoor de bonen vooral de intense smaken van het roosteren aannemen.
De branddatum negeren
Koop je Segafredo Crema koffiebonen in de supermarkt? Grote kans dat je de zak zo in je winkelwagentje gooit. Zonde, want je moet altijd naar de branddatum kijken. Hoe verder deze datum in het verleden ligt, hoe meer smaken en aromaโs de koffiebonen verloren hebben. Koop daarom altijd koffiebonen met een recente branddatum. Online hoef je hier vaak niet naar te kijken, want de bonen worden meestal pas gebrand nadat je ze besteld hebt.
Je laten leiden door de prijs
Veel mensen laten zich leiden door de prijs als ze koffiebonen kopen. Als je veel waarde hecht aan een lekker bakkie koffie, is dit alleen niet verstandig. Goedkope bonen zijn over het algemeen namelijk van mindere kwaliteit dan duurdere bonen, zoals Lavazza Super Crema. Kijk daarom liever naar het soort koffieboon, uit welk land hij komt en wat de branddatum is. De kans dat je een lekkere koffieboon vindt, is zo een stuk groter.

