Waarom eten we eigenlijk? Het antwoord op de vraag waarom we eten lijkt voor de hand te liggen. We moeten ons lichaam voorzien van voeding om goed te kunnen blijven functioneren. Toch eten we in veel gevallen om andere redenen dan het voeden van ons lichaam. We eten omdat het zo gezellig is of simpelweg omdat het lekker is. Hieronder meer over de afvallen met de juiste mindset.
Creëer de afvallen mindset
Vaak maken we in deze gevallen niet de meest gezonde keuzes. Een andere reden die een groot deel uitmaakt van ons eetgedrag is het eten uit gewoonte. Denk bijvoorbeeld aan een koekje bij de koffie of thee of aan halen van friet, alleen maar omdat het weekend is. Je kunt proberen af te vallen door jezelf de ‘lekkere dingen’ te ontzeggen en waarschijnlijk zal dit je ook lukken. Het nadeel van deze methode is echter wel dat, wanneer je eenmaal het gewenste gewicht hebt, het lastig is om dat streefgewicht te behouden. Je dieet is afgelopen en de kans is aanzienlijk dat je vervalt in je oude eetgewoonten.
Om blijvend een gezond gewicht te houden, is een verandering van levensstijl noodzakelijk. De juiste mindset kan je hierbij een heel eind op weg helpen.
Diëten werken (meestal) niet
Veel mensen die een dieet hebben gevolgd, komen uiteindelijk weer uit op hun gewicht dat zij hadden voor hun dieet. Dit komt doordat je met een dieet toewerkt naar een doel, namelijk een gewicht waar jij je goed bij voelt. Om dat lichaamsgewicht te bereiken, moet je veel doen en misschien nog wel meer laten. Tijdens een dieet mag je van jezelf niet eten en moet je meer bewegen. Dit kan een zware opgave zijn en zelfs voelen als een straf. Als iemand die met een dieet bezig is een keer zondigt, dan kan er sprake zijn van een groot schuldgevoel en het gevoel dat alles voor niets is geweest, maakt het er zeker niet makkelijker op.
Het is de mindset bij een dieet die het onnodig zwaar maakt om af te vallen. Het niet mogen, het moeten, het gevoel hebben te falen als je toch eens iets ongezonders eet… Deze kwellingen die mensen zichzelf aandoen tijdens het lijnen maken dat afvallen ook helemaal niet leuk is. En iets dat niet leuk is, is heel moeilijk vol te houden op de langere termijn.
Succesvol afvallen met de juiste mindset
Om succesvol te kunnen afvallen, is de juiste mindset een vereiste. Zeker wanneer je wilt dat het resultaat blijvend is. Je kiest met de juiste mindset niet voor een ‘quick fix’, maar voor een permanente verandering in je manier van denken en jouw relatie met eten. Een belangrijk aspect van de juiste mindset is handelen omdat je het wilt in plaats van handelen omdat je het gevoel hebt dat het moet.
Je kunt hiermee beginnen door patronen te leren herkennen. Vraag jezelf bij elke keer dat je eet af waarom je nu eigenlijk eet. Heb je daadwerkelijk trek? Prima. Verveel je je? Tuurlijk mag je eten bij verveling, maar wil je dit ook echt? Waarschijnlijk niet.
Je kunt zoeken naar een andere manier dan eten om je verveling te bestrijden. Ook zal je waarschijnlijk een aantal vaste combinaties gaan opvallen. Eten op momenten waarop je dat nu eenmaal altijd doet.
Voorbeelden van vaste combinaties zijn chips en cola bij het kijken van een film en wijn en borrelhapjes tijdens het bijkletsen met een vriend of vriendin. Houd dit eens een week voor jezelf bij en je zult zien dat je op een groot aantal eetmomenten niet at vanwege een hongergevoel, maar puur uit gewoonte.
Gezondere alternatieven
Als je eenmaal in kaart hebt gebracht op welke momenten je dreigt te grijpen naar snacks, dan kun je patronen gaan doorbreken. Dit houdt uiteraard niet in dat je niets meer mag eten buiten de hoofdmaaltijden om. In plaats van voor vette chips te kiezen, kun je gezondere alternatieven overwegen. Je kunt met volkorencrackers, zalm en avocado prima een verantwoord tussendoortje maken.
Als je van koek houdt, dan kun je zelf havermoutkoekjes bakken en in plaats van hier suiker aan toe te voegen, kiezen voor kaneel. In het begin zal het even zoeken zijn naar gezonde alternatieven, maar je zult merken dat je steeds creatiever en vindingrijker wordt en dat gezond eten echt heel lekker kan zijn.
Als je na verloop van tijd je oude eetgewoonten hebt vervangen door nieuwe gezondere gewoonten, dan zal je niet langer het gevoel hebben dat je jezelf straft door het niet mogen eten van lekkers. Je nieuwe gewoonten zullen onderdeel worden van jouw dagelijks leven, waardoor er niet langer sprake is van een kwellend dieet.
Van de bank af en ga sporten!
Wellicht kan het je ook helpen door te gaan starten met sporten in combinatie met het gebruiken van een fatburner als je dit nog niet bent gaan doen. Dit helpt je misschien ook door meer motivatie te krijgen.
Feedback: info@base247.nl