dinsdag, juli 16, 2024

Code 95 rijbewijs: wat is het en wat moet je weten?

Code 95: klinkt best stoer, toch? Heb jij die al? Het code 95 rijbewijs is een term die vaak wordt gehoord in de transportsector, maar wat houdt het eigenlijk in? Hier zijn vijf dingen die je moet weten over code 95.

Wat is code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs waarmee een chauffeur aantoont vakbekwaam te zijn voor het beroepsmatig besturen van bepaalde voertuigen. Het is een verplichte Europese richtlijn voor chauffeurs die vrachtwagens of bussen besturen waarvoor specifieke rijbewijscategorieën vereist zijn, zoals C, CE, D1, of D. Deze code moet elke vijf jaar vernieuwd worden.

Hoe krijg je code 95?

Als je na 9 september 2009 je C-rijbewijs hebt gehaald en als beroepschauffeur aan de slag wilt, moet je eerst een basisopleiding afronden. Dit betekent dat je verschillende theorielessen en praktijkexamens moet doen, zoals verkeersregels, voertuigtechniek, het administreren van vrachtvervoer, en hoe je in de praktijk rijdt. Als je dit allemaal succesvol afrondt, krijg je code 95 op je rijbewijs. Dit laat zien dat je gekwalificeerd bent om beroepsmatig met voertuigen te rijden.

Nascholingsuren voor code 95

Om je code 95 te houden, moet je als chauffeur elke vijf jaar 35 uur aan extra lessen volgen. Dit zijn zowel lessen in de klas als praktijklessen, zodat je helemaal bij blijft met je kennis en vaardigheden. Als je dit niet op tijd doet, kun je je code 95 kwijtraken en mag je niet meer beroepsmatig rijden.

Waarom is code 95 belangrijk?

Code 95 staat ook wel bekend als de Vakbekwaamheid-richtlijn en is in 2009 ingevoerd in Nederland. Het doel van code 95 is om het verkeer veiliger te maken, het aantal verkeersongelukken te verlagen en minder CO2 uit te stoten. Daarnaast kan code 95 ervoor zorgen dat bedrijven en hun chauffeurs beter werken, vooral als de trainingen goed passen bij wat het bedrijf en de chauffeurs nodig hebben. Er worden continu nieuwe en unieke code 95-cursussen bedacht om de sector vooruit te helpen.

Wat als de code niet op mijn rijbewijs staat?

Als je betrapt wordt zonder code 95 op je rijbewijs, terwijl je dat wel moet hebben, kost dat je 900 euro. Je mag dan ook niet verder rijden en als er iets gebeurt, betaalt de verzekering niks omdat je rijbewijs eigenlijk niet geldig is. Zelfs als je de verplichte 35 uur extra lessen al hebt gedaan maar code 95 staat nog niet op je rijbewijs, dan wordt je rijbewijs gezien als ongeldig als je aan het werk bent. De inspecteur kijkt alleen of code 95 op je rijbewijs staat; alleen dat telt. Houd je er dus aan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste