maandag, mei 27, 2024

Ooit gehoord van flottielje zeilen?

De term ‘flottielje zeilen’ zal bij niet veel mensen direct een belletje doen rinkelen. Toch wordt deze vorm van zeilen steeds populairder en kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om zo hun vakantie door te brengen. Je vraagt je misschien af wat het precies inhoudt. Geen zorgen, in dit artikel leggen we het je snel en simpel uit. Lees dus snel verder!

Wat is flottielje zeilen?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is flottielje zeilen nu precies? Met het woord ‘flottielje’ wordt een groep zeiljachten bedoeld. Zeilen in een flottielje is dus meezeilen in een groep met andere zeiljachten. De groep wordt vaak geleid door een boot waarvan de bemanning de begeleiders van de groep vormen.

Iedere ochtend opent de begeleiding de dag met een korte briefing. Daarin vertellen ze de andere boten wat het weer die dag gaat doen, wat de eindbestemming voor de dag is en wat er onderweg zoal te zien en te doen valt. De individuele boten zijn vervolgens vrij om achter de begeleidende boot aan te zeilen, of om hun eigen plan te trekken.

Hoe flexibel is het?

Veel mensen houden niet zo van groepsreizen, omdat er vaak veel voor je bepaald wordt tijdens zo’n reis. Je kunt niet zelf bepalen waar je bijvoorbeeld gaat eten en wat je op een dag gaat doen. Wat dat betreft, is flottielje zeilen heel anders dan een standaard groepsreis. Je bent hierbij namelijk heel erg vrij om zelf je dag in te delen. Je bent verder ook helemaal niet (sociaal) verplicht om mee te doen met de groep. Wil je aan het einde van de dag bijvoorbeeld gewoon gezellig met je gezin eten, dan kan dat. Je bent op geen enkele wijze verplicht om te eten met de andere leden van de groep.

Heb je een vaarbewijs nodig?

Flottielje zeilen is dus een leuke en flexibele vorm van vakantie vieren. Het spreekt daarom veel mensen aan. Tegelijkertijd zet het veel mensen aan het denken, want heb je een vaarbewijs nodig om mee te kunnen zeilen met een flottielje?

Ja en nee. Enerzijds heb je natuurlijk een vaarbewijs nodig, omdat je een boot gaat huren. Voor de verhuurder je de boot meegeeft, wil hij of zij wel aantoonbare zeilervaring zien. Het hangt echter wel af van het land welk vaarbewijs je precies nodig hebt. Zo kan er bij een zeilboot huren Griekenland een ander vaarbewijs gevraagd worden dan bij het huren van een zeilboot in Kroatië.

Heb je helemaal geen zeilervaring, maar wil je wel meevaren met een flottielje? Dan is er altijd nog de optie om een schipper in te huren die het zeilen voor je doet. Je hebt dan geen omkijken naar het zeilen en kunt maximaal genieten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste