zaterdag, april 13, 2024

Waar kun je plakfolie voor gebruiken?

Tegenwoordig wil iedereen graag op een budgetvriendelijke manier een andere look in huis creëren. Dat kan heel gemakkelijk gedaan worden met het product plakfolie. Dit is een plasticvel/rol met een lijmlaag. Dit kun je vervolgens op een gladde en vlakke ondergrond aanbrengen. Het meest bekende product om mee te pimpen is natuurlijk verf. Alleen hierbij kun je alleen kiezen uit een effen kleur. Het nadeel hiervan is dat je dus geen leuk patroon kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan marmer, hout of steen printjes. Tegenwoordig zijn deze patronen veel terug te zien in huishoudens. Daarom is plakfolie toch wel aan te raden om te gebruiken in huis. In deze blog geven wij 5 manieren om het te gebruiken. Verder vertellen wij je ook hoe je het folie gemakkelijk kunt aanbrengen!

5 manieren om plakfolie te gebruiken

Het fijne aan plakfolie is dat het blijft plakken zolang de ondergrond glad, vlak en vetvrij is. Hieronder vind je 5 manieren hoe plakfolie vaak gebruikt wordt:

 1. Kast beplakken: Is de kast die je in huis hebt staan nog goed alleen vind je de kleur/patroon niet meer passen? Dan is het aanbrengen van plakfolie zeer aan te raden. Een kast kan namelijk aardig in de kosten lopen en plakfolie is veel budget vriendelijker. Zo kun je nog een aantal jaren door met de kast zonder al te veel geld kwijt te zijn!
 2. Bureau/tafel pimpen: Een oude tafel of bureau in huis staan? Alleen wil je deze nog een tijdje mee laten gaan? Dan is plakfolie aan te raden. Net als bij de kast kan het bureau dan nog een hele tijd langer meegaan!
 3. Keukenkastjes opnieuw stijlen: Een nieuwe keuken kan al gauw zo een tienduizend euro kosten. Dat hebben de meeste mensen niet zomaar op de plank liggen. Dan is het gebruiken van plakfolie zeer aan te raden. Hiermee kun je de keukenkastjes en soms zelfs aanrecht pimpen. Gebruik hiervoor wel wrapfolie of interieurfolie. Deze zijn namelijk wat dikker en ook wat krasbestendiger.
 4. Deuren beplakken: Het verven van deuren is natuurlijk hetgeen wat vaak gedaan wordt. Alleen wist je dat je ook hier plakfolie voor kunt gebruiken. Je kunt zelfs tegenwoordig deurstickers bestellen met een complete afbeelding erop!
 5. Poppenhuis knutselen: Ben je graag creatief bezig en wil je een poppenhuis in elkaar knutselen? Dan kun je met plakfolie echt de leukste patronen gebruiken. Zo kun je elke ruimte in het poppenhuis totaal anders aankleden. Hoe leuk is dat?!

Nog op zoek naar plakfolie en de benodigdheden? Bij www.plakfoliewebshop.nl vind je een uitgebreid assortiment aan verschillende plakfolies. Genoeg keuze en daarom altijd iets passends!

Hoe breng je plakfolie aan?

Dan natuurlijk ook nog de vraag hoe plakfolie aangebracht wordt. Het fijne aan het gebruiken van plakfolie is dat vrijwel iedereen het kan. Wel is het een secuur klusje waar je wel de aandacht bij moet houden. Ook heb je een aantal spullen nodig voordat je begint:

 • Rakel, het liefste met vilt om beschadigingen te voorkomen;
 • Stanleymes, hiermee snijd je het folie op de gewenste maat;
 • Rolmaat of liniaal, hiermee meet je het oppervlak en het folie op;
 • Plantenspuit met water, het plakken wordt gemakkelijker door water te gebruiken.

De stappen voor het plakken:

 1. Opmeten en op maat snijden: Voordat je begint met het afsnijden van het folie meet je eerst het oppervlak op. Zo weet je precies wat je nodig hebt. Snijd wel een 2-3 centimeter meer af. Hiermee voorkom je dat je uiteindelijk toch te weinig hebt.
 2. Maak het oppervlak schoon: Het is belangrijk dat de ondergrond goed schoon is. Dit kun je gemakkelijk doen met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel.
 3. Spray het oppervlak nat: Het aanbrengen van plakfolie gaat makkelijker met water. Hierdoor plakt het niet direct vast en kun je het nog iets corrigeren. Spray daarom het oppervlak nat met een plantenspuit.
 4. Beschermlaag: Op elk folie zit een beschermlaag om de lijmlaag te beschermen. Deze kun je het beste niet in één keer verwijderen. Hierdoor heb je kans dat het aan elkaar kleeft en het niet meer te gebruiken is. Haal dus steeds een stukje van 20-30 centimeter los.
 5. Het aanbrengen: Dan is het tijd om het aan te brengen. Begin met plakken altijd in een hoek zodat je een duidelijke lijn kunt volgen. Dit scheelt een hoop gedoe met aanbrengen.
 6. Water verwijderen: Als het naar wens zit kun je het te veel aan water verwijderen. Doe dit door met de rakel vilt van het midden naar de zijkanten te wrijven. Hierdoor komt het te veel aan water achter het folie vandaan.

Afwerken: Heb je aan het begin iets extra afgesneden? Dan kun je dit nu wegsnijden met een scherp Stanleymesje. Hierdoor zal het netjes aansluiten en kun je genieten van het eindresultaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste