vrijdag, juli 12, 2024

De iconische Rolex Submariner: prijs en specificaties

De Rolex Submariner is niet zomaar een horloge; het is een icoon in de wereld van luxe uurwerken. Gelanceerd in 1953, is de Submariner een van de meest herkenbare en gewilde duikhorloges ter wereld. Bekend om zijn robuuste constructie, tijdloze design en uitzonderlijke prestaties, heeft de Submariner de tand des tijds doorstaan en blijft het een favoriet onder horlogeliefhebbers en verzamelaars. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de Rolex Submariner, en bespreken we de prijs en specificaties van dit legendarische horloge.

Geschiedenis en ontwikkeling

De Rolex Submariner werd voor het eerst geïntroduceerd op de Basel Watch Fair in 1954 en was een van de eerste horloges die waterdicht was tot een diepte van 100 meter (330 voet). Dit was een baanbrekende prestatie in die tijd en vestigde de Submariner onmiddellijk als een essentieel instrument voor duikers. Gedurende de decennia heeft Rolex de Submariner continu verbeterd, zowel technisch als esthetisch, terwijl het trouw bleef aan het oorspronkelijke ontwerp.

Ontwerp en materialen

De Submariner is beroemd om zijn eenvoudige maar verfijnde ontwerp. Het horloge heeft een robuuste kast gemaakt van roestvrij staal, goud, of een combinatie van beide, afhankelijk van het model. De roterende bezel, een kenmerk dat essentieel is voor duikers, is gemaakt van Cerachrom, een gepatenteerd keramisch materiaal dat extreem krasbestendig is. De wijzerplaat, meestal zwart of blauw, biedt uitstekende leesbaarheid onder water dankzij de grote, lichtgevende uurmarkeringen en wijzers.

De Oyster-kast van de Submariner is een meesterwerk van waterdichtheid en bescherming, met een triplock-kroon die extra beveiliging biedt tegen het binnendringen van water. Het horloge is ontworpen om bestand te zijn tegen de meest uitdagende omstandigheden, zowel boven als onder water.

Beweging en prestaties

Binnenin de Submariner tikt een van Rolex’ meest geavanceerde uurwerken: het kaliber 3235 of 3135, afhankelijk van het model. Deze automatische mechanische uurwerken zijn volledig in-house ontworpen en geproduceerd, en bieden een ongeëvenaarde precisie en betrouwbaarheid. Ze zijn voorzien van een Parachrom hairspring die bestand is tegen schokken en magnetische velden, waardoor de nauwkeurigheid onder alle omstandigheden behouden blijft.

De gangreserve van de Submariner is ongeveer 70 uur, wat betekent dat het horloge bijna drie dagen kan blijven lopen zonder dat het gedragen hoeft te worden. Dit maakt het ideaal voor zowel dagelijks gebruik als voor lange duikexpedities.

De prijs van de Rolex Submariner en beschikbaarheid

De prijs van een Rolex Submariner kan sterk variëren, afhankelijk van het specifieke model en de gebruikte materialen. De instapmodellen van roestvrij staal beginnen rond de €8.000 tot €10.000, terwijl modellen met gouden of tweekleurige kasten aanzienlijk duurder kunnen zijn, variërend van €12.000 tot €40.000 of meer. Speciale edities en vintage modellen kunnen nog hogere prijzen bereiken, vooral als ze in goede staat verkeren en een interessante geschiedenis hebben.

Het is belangrijk op te merken dat de beschikbaarheid van de Submariner vaak beperkt is. Rolex produceert elk horloge met de grootste zorg en precisie, wat betekent dat de productievolumes relatief laag zijn. Dit, in combinatie met de hoge vraag, zorgt ervoor dat er vaak wachtlijsten zijn bij officiële Rolex-dealers. Het is echter mogelijk om een Submariner te vinden via secundaire markten en gespecialiseerde horlogehandelaren, hoewel de prijzen daar vaak hoger liggen dan de retailprijzen.

Conclusie

De Rolex Submariner is meer dan alleen een horloge; het is een symbool van luxe, prestatie en duurzaamheid. Met zijn rijke geschiedenis, uitzonderlijke specificaties en tijdloze design, blijft de Submariner een van de meest begeerde horloges ter wereld. Of je nu een professionele duiker bent of gewoon een liefhebber van hoogwaardige uurwerken, de Submariner biedt ongeëvenaarde waarde en aantrekkingskracht. Investeren in een Rolex Submariner betekent niet alleen het verwerven van een horloge, maar ook het bezitten van een stukje horlogegeschiedenis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste