zondag, juli 14, 2024

Welke elektrische fiets past het beste bij jou?

Ze worden steeds populairder: de elektrische fiets. Ze worden ook wel e-bikes genoemd, maar er zit wel een verschil tussen de twee. Een elektrische fiets heeft geen gashendel en de elektrische aandrijving stopt wanneer jij stopt met trappen. Een e-bike heeft wel een gashendel en zal blijven rijden wanneer jij stopt met trappen. Zo zijn er ook diverse elektrische fietsen met elk z’n eigen voordelen en kan jij een fiets kiezen die het beste bij jou aansluit. In dit artikel lees je welke soorten er zijn en hoe je de beste kiest.

Soorten elektrische fietsen

Als eerste ga je nadenken over welk type elektrische fiets je wilt. Wil je de fiets gebruiken om even boodschappen te gaan doen, om te gaan werken of juist om een lekker stuk recreatief te gaan fietsen? En wil je comfortabel en recht, of sportief zitten op de fiets? Je hebt namelijk een elektrische stadsfiets, een speed pedelec, een elektrische mountainbike, een elektrische fatbike en elektrische racefietsen. 

De motor

Op een elektrische fiets kan de motor zich op drie verschillende plaatsen bevinden. Een voorwiel- en achterwielmotor werken door middel van een rotatiesensor. De motor gaat dan werken wanneer de pedalen ronddraaien. Een fiets met een middenmotor werkt met een krachtsensor. Pas wanneer jij kracht genoeg zet op de pedalen, gaat de motor aan en zal deze de kracht verdubbelen. Voor elektrische mountainbikes zijn er ‘felle’ motoren. Dat houdt in dat de motor snel optrekt en je makkelijk in een zware versnelling kan fietsen. Dat is ideaal op bijvoorbeeld steile hellingen. 

De accu

Fietswinkels raden aan om de grootste accu te kiezen. Er zijn verschillende groten in een accu te verkrijgen maar de meest voorkomende is een accu van 400Wh. Met een volle accu kan je dan tussen de 45 en 75 kilometer rijden. Een grotere accu is vooral in de winter fijner. Door de kou presteren de accu’s minder, en door de lagere temperatuur wordt de lucht dikker, wat voor extra weerstand zorgt. Hierdoor verlies je dan al snel 30 procent van de capaciteit en daarom raden winkels aan de grootste accu te kiezen.

Banden

Over het algemeen hebben elektrische fietsen traditionele fietsbanden. Tegenwoordig zie je ze ook vaak met bredere banden. Dit zijn dan de zogenaamde fatbikes. Door bredere banden heb je meer grip en worden klappen beter opgevangen. Ze zijn dus ideaal voor avontuurlijke reizen over onverharde wegen.

Kosten

Een elektrische fiets met een voorwiel- of achterwielmotor zijn te krijgen vanaf 1200 euro. Een fiets met een middenmotor is te koop vanaf 2500 euro. Welke fiets heb jij op het oog?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste