maandag, juli 15, 2024

10 tips om af te vallen

1. Eet rustig en neem kleine hapjes

Vestig je aandacht op wat je eet. Je hersenen slaan dan als het ware op hoeveel je binnen krijgt. Wanneer je gedachteloos eet, bijvoorbeeld tijdens het tv kijken of het lezen van een boek, is je lichaam zich er minder of niet van bewust wat er aan voeding binnen komt. Daardoor krijg je sneller een hongergevoel. Dat moet je natuurlijk zien te voorkomen.

2. Om je bewust te maken van wat je eet, is het aan te raden om het op te schrijven

Bewustwording van je voedingspatroon is van wezenlijk belang bij afvallen! Het wordt dan ook overzichtelijk voor je op welke gebieden je makkelijk de fout in gaat en op welk vlak je misschien je voedingsgewoonten moet veranderen.

3. Stel voor jezelf een haalbaar doel, heb geduld en bespaar jezelf teleurstellingen, doordat je te hoge eisen stelt aan jezelf

Dat je per week geen tien kilo af kunt vallen, kun je van te voren ook al weten. Heb ook geduld en wees niet te hard voor jezelf, als je een keer een terugval hebt. Als bijvoorbeeld je kind jarig is dan kom je ook geen kilo’s aan van dat ene taartje wat je die dag voor de gezelligheid mee eet. Een uitzondering maken moet kunnen! Dit helpt je ook om het langer vol te houden.

4. Vraag je omgeving om hulp

Hoe makkelijk kan het zijn als één van je gezinsleden ’s avonds met een zak chips op de bank zit, om een graai te doen. Vooral als je op dat moment een hongergevoel hebt en van jezelf al dol bent op chips. Vraag de mensen om je heen om het je wat makkelijker te maken, en je niet in de verleiding te brengen. Dus geen slingerende zakken chips op tafel en geen aangebroken zak snoep in de kast. Als mensen weten dat je af wilt vallen, zullen ze ook niet meer zo snel vragen of je ook een snack wilt of zin hebt in een biertje of een glas fris bijvoorbeeld.

Lees verder als je meer tips wilt om af te vallen

5. Eet minder maar houd je eetpatroon wel in balans

Door een kleiner bord te gebruiken, voorkom je dat je teveel eten opschept. Zorg er hierbij wel voor dat je van alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgt. Eet voldoende eiwitten en vezels. Deze voedingsstoffen bezorgen je namelijk een langere tijd een vol gevoel, en voorkomen dus dat je snel weer trek krijgt.

6. Zoek afleiding

Wanneer je op de bank zit en merkt dat je trek krijgt, is het niet zo slim om na te gaan denken over wat je allemaal voor lekkers in huis hebt, wat je nu niet mag eten. Als je er voor kiest om naar buiten te gaan en een rondje te gaan lopen, of om je huis op te gaan ruimen, verleg je de aandacht van eten naar andere dingen, die je ook nog eens veel voldoening geven, wanneer je ze gedaan hebt.

7. Doe het samen en zoek ‘lotgenoten’. Samen sta je sterk

Wanneer het je echt niet lukt om vol te houden met afvallen of als je het moeilijk vindt om hiervoor een haalbaar doel te stellen. kun je ook de hulp inroepen van bijvoorbeeld een gewichtsconsulente.

8. Bescherm jezelf tegen de verleidingen, in bijvoorbeeld de supermarkt of in je eigen voorraadkast

Koop zo min mogelijk ongezonde dingen. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. Dit is natuurlijk lastig te realiseren, wanneer je een gezin hebt met hongerige pubers. Je kunt moeilijk je hele gezin op rantsoen zetten, omdat jij zo nodig af wilt vallen. Maar je zou wel afspraken kunnen maken met elkaar, bijvoorbeeld dat ze hun frisdrank, chips, koek en snoep zelf gaan kopen in de supermarkt. Op deze manier word jij er zo min mogelijk mee geconfronteerd.

9. Zorg dat je voldoende gezonde alternatieven in huis hebt, voor wanneer je trek hebt

Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je jezelf laat uithongeren. Daar verlies je op de korte termijn misschien wel veel kilo’s mee, maar de praktijk leert dat die kilo’s er binnen de kortste keren ook zo weer aanzitten, zodra je stopt met lijnen. Zorg er dus voor dat je voldoende groente, zoals: wortels, komkommer, tomaatjes, paprika e.d. in huis hebt om als tussendoortje te eten, wanneer je echt heel veel trek krijgt. Naast deze groenten zijn fruit of lichte crackertjes ook heel geschikt als gezond tussendoortje.

10. Luister naar jezelf en doe wat goed voelt voor jou

Zodra je het er met iemand over hebt dat je bezig bent met afvallen, zal je overladen worden met adviezen over welke afslankmethode wel werkt en welke niet. Maar wat voor een ander werkt, hoeft niet altijd voor jou te werken. Met adviezen vragen is niets mis. Het kan juist heel helpend zijn, maar trek uiteindelijk wel je eigen plan. Doe datgene waar jij je prettig bij voelt! Doe je voordeel met deze 10 tips om af te vallen en gebruik de tips die bij jou passen!

Een reactie geven op dit artikel, dit kan per e-mail naar [email protected].

Lees hier het artikel om af te vallen met de juiste mindset.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste