woensdag, mei 22, 2024

Alles over het nut van een eiwitshake

Misschien heb je al het een en ander over eiwitshakes gehoord. Misschien wil je fanatiek gaan sporten (of doe je dat al) en ben je benieuwd naar de toegevoegde waarde van het nuttigen van een eiwitshake.

Wat is een eiwitshake?

Het belangrijkste ingrediënt van een eiwitshake is eiwitpoeder. Dat wordt vaak gemaakt van melkeiwitten uit vlees, vis, zuivel of noten. Voor mensen met lactose-intolerantie worden ook eiwitshakes gemaakt met plantaardige eiwitten uit soja. Om de shake vloeibaar te maken wordt het eiwitpoeder gemengd met water of melk.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Het zorgt voor sterke botten en herstel en opbouw van spieren na het sporten. Een eiwitshake is een goede aanvulling wanneer je uit je normale voeding niet voldoende eiwitten haalt. Je hebt ongeveer 0,8 gram eiwit per dag nodig per kilo lichaamsgewicht. Voor mannen komt dit op ongeveer 95 en voor vrouwen op ongeveer 68. Als je normaal eet en sport heb je eigenlijk geen eiwitshake nodig. Deze zou er dan juist voor kunnen zorgen dat je andere producten niet eet waardoor je belangrijke voedingsstoffen niet binnenkrijgt.

Wanneer kun je het beste een eiwitshake eten?

Als je veel en fanatiek sport, is een eiwitshake wel een goede aanvulling op je voeding. Als je gaat sporten worden de spieren enigszins beschadigd. Hoe fanatieker je sport, hoe groter deze schade. Maar dit is niet erg, want de beschadiging van de bouwstenen in je spieren wordt hersteld als je eiwitten eet.

Hoe fanatieker je sport (bijvoorbeeld om een sixpack te trainen, hoe meer bouwstenen je lichaam nodig heeft en dan wordt een eiwitshake een handig hulpmiddel om je spieren te herstellen. Na elke training worden er bouwstenen bijgebouwd en worden je spieren sterker. Je kunt een eiwitshake zowel vóór als na het sporten eten, als ontbijt of juist voor het slapengaan. Het maakt eigenlijk niets uit. Het gaat er vooral om dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt gedurende de dag.

Als je wilt afvallen, zou een eiwitshake ook een goed tussendoortje kunnen zijn. Een shake bevat namelijk relatief weinig calorieën en ze zorgt voor een verzadigd gevoel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste