zondag, april 14, 2024

5 manieren om duurzamer te wonen! 

Duurzaamheid wordt tegenwoordig steeds belangrijker en dat is natuurlijk enorm positief. Maar soms kan het lastig zijn om duurzaamheid in je eigen leven toe te passen. Veel mensen weten dan ook niet zo goed waar ze moeten beginnen. Ze willen wel graag duurzamer wonen, maar weten niet hoe. In dit artikel geven we tips van cvkoopjes.nl over hoe je zo duurzaam mogelijk kunt wonen! 

De energie-efficiëntie verbeteren 

Als eerste is het belangrijk om te kijken of je het energieverbruik in je huis kunt verduurzamen. Dit scheelt namelijk een hoop geld en is daarnaast nog eens goed voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van LED-lampen. Met LED-lampen bespaar je zo’n 90% energie die je gebruikt voor de verlichting in je huis en daarnaast gaan deze lampen ook veel langer mee. Ook zijn veel mensen bezig met het goed isoleren van hun huis, om zo energie te kunnen besparen. Denk aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of het ophangen van isolerende gordijnen. Er zijn genoeg manieren om makkelijk je huis te isoleren, zonder dat het enorm veel geld of tijd hoeft te kosten! 

Minder gas verbruiken 

Nog een manier om duurzamer te wonen is minder gas verbruiken. Je kunt zelfs ook gasvrij wonen. Check waar je gas kunt vervangen door elektriciteit. Als je zelf genoeg elektriciteit opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, kun je elektrisch koken, je water elektrisch verwarmen of je huis extra verwarmen met infraroodverwarming.

Kies groene stroom

Kies voor echte groene stroom. Komt jouw stroom van windmolens of zonnepanelen, of gebruik je ‘groene’ stroom die eigenlijk uit waterkrachtcentrales in het buitenland komt? Of nog erger, uit kolencentrales waar ze een beetje biomassa bij doen? Jij beslist zelf hoe snel we stoppen met fossiele brandstoffen. Koop gewoon geen stroom die niet echt groen is!

Stap over op een elektrische auto

Wil je nog een stap verder gaan, denk dan aan een elektrische auto. Je kunt deze opladen met je eigen opgewekte energie of met “echte” groene stroom. Als je de laadpaal aansluit op je slimme meter, kun je zelfs laden wanneer de stroom goedkoop is of er een overschot aan energie is.

Inzicht in energieverbruik

Begrijp hoeveel energie je gebruikt. Kijk naar je energierekening of gebruik een app van je slimme meter om je energieverbruik te zien. Misschien heb je zelfs een systeem voor energiemonitoring of een slimme thermostaat. Gebruik deze informatie om tot wel 10% te besparen op je energieverbruik. Wil jij ook duurzamer wonen? Let dan op deze 5 manieren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste