vrijdag, juni 21, 2024

Van kaal koophuis naar geverfde droomwoning: beginnerstips

Eindelijk je eerste huis gekocht! Of die mooie grote woning voor je jonge gezin. En ook nog eens in een hippe nieuwbouwwijk. Daar sta je dan, met een getekend contract en de sleutels in je hand. Mooier wordt het niet toch! Hoewel je huis nog helemaal geverfd moet worden. Tja, wat komt daar eigenlijk bij kijken? Hoe maak je optimaal gebruik van muurverf, grondverf en primer? En de buitenruimte mag natuurlijk niet achterblijven. Tijd om de mouwen op te stropen! De inkt van je contract is droog, dus de natte verf mag op de muren. Met deze beginnerstips ga jij goed voorbereid aan de slag!

Timing is key

Vanzelfsprekend kan je niet wachten om je nieuwe thuis van de gedroomde kleuren te voorzien. De juiste timing zorgt hierbij voor het gewenste resultaat. In de regel geldt namelijk dat je nieuwbouw pas mag verven wanneer de bepleistering helemaal is opgedroogd. Doe je dat niet, dan riskeer je dat de verf niet goed hecht. Voor nieuwbouw geldt verder dat je minstens twee seizoenen na het bepleisteren moet wachten met verven, waarvan één warm seizoen. Geduld is dus een schone zaak waarmee je vervelende situaties kunt vermijden.

Zorg voor goede richting en verlichting

Nu de kwasten klaar staan wil je ze natuurlijk goed gebruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd van boven naar beneden schildert. Zo weet je zeker dat je de verf overal gelijkmatig aanbrengt. Om fouten te vermijden schilder je bij voorkeur overdag, zodat je kunt zien waar je al bent geweest. ‘s Avonds na het werk nog even schilderen? Begin dan naast een lamp en zorg voor voldoende verlichting. Liever geen zichtbare rolbanen? Maak dan gebruik van een primer of grondverf. In een verfwinkel vind je een breed assortiment aan verf en deskundige adviezen.

Weer of geen weer

Ga je buiten schilderen? Natuurlijk! Je nieuwbouwhuis moet immers ook aan de buitenkant een topuitstraling hebben. Daarnaast vergroot het de kwaliteit en duurzaamheid van je woning. Schilder bij voorkeur niet in de winterse vrieskou of zomerse hitte. Kies in plaats daarvan voor een milde temperatuur van ca. 20 graden Celsius met lage luchtvochtigheid. Houd er bovendien rekening mee dat niet elk verftype geschikt is voor buitengebruik. Gure weersomstandigheden zullen goedkope lakverf snel beschadigen waardoor onderhoudskosten de pan uitvliegen. Ook het zonlicht beïnvloedt de verfkleur, zodat een juiste keuze belangrijk wordt voor je woonplezier. Laat je bij twijfel daarom tijdig adviseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste