dinsdag, juli 16, 2024

Tips voor meer daglicht in huis

In de winter wordt licht een schaars goed. Het is maar kort licht, want de zon komt laat op en gaat vroeg onder. Vooral in de winter is het dus fijn om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk daglicht in huis binnenkomt. Toch is het zaak om iedere dag van het jaar zoveel mogelijk zonlicht binnen te krijgen, want dat is namelijk goed voor je gezondheid. Hier zijn een aantal tips om dat te bereiken. Onze beste tip is om een velux dakraam te plaatsen, maar helaas heeft niet iedereen die luxe. Hier zijn nog een aantal tips.

De begroeiing van de tuin

Het daglicht dat de ramen van je huis bereikt is afhankelijk van de begroeiing in je tuin. Dat wil zeggen dat als je veel hoge bomen en struiken in de tuin hebt staan, deze daglicht blokkeren. Je kan ervoor kiezen je tuin opnieuw in te richten met lage en lichte planten. Als je dit zonde vindt van je huidige planten kan je een heel eind komen met snoeien. Als je regelmatig snoeit win je hier veel daglicht mee. Het is sowieso een goed idee regelmatig je planten te snoeien, want dit is gezond voor de planten. Met snoeien maak je planten sterker en geef je ze een betere kans om te overleven.

Lege vensterbanken

Het is natuurlijk een leuke plek om spulletjes uit te stallen, maar als er veel op je vensterbanken staat blokkeert dit daglicht. Vaak staan er allerlei beeldjes, foto’s, planten en vazen op de vensterbank in huis. Het is ook een ideale plek voor decoratie, maar het houdt de lichtinval wel tegen. Je kan bijvoorbeeld de grote decoratieve dingen op je vensterbank vervangen voor iets kleins. Maar ook lege vensterbanken kunnen mooi zijn. Een lege vensterbank die goed is onderhouden oogt chique. 

De kleuren van het huis

De kleuren op de muren hebben natuurlijk niet letterlijk effect op de hoeveelheid daglicht dat binnenkomt, maar gevoelsmatig maakt het wel veel uit. Als je donkere muurverf in huis hebt gebruikt geeft dit het gevoel van minder daglicht. Ook de kleuren van meubels hebben hier een effect. Hoe lichter de gordijnen, stoelen, banken en muren, des te meer licht een kamer lijkt te hebben.

Glazen serre

Mocht je de kleine aanpassingen in huis en tuin nog niet voldoende vinden, kan je altijd ervoor kiezen om te gaan klussen. Een glazen serre is waarschijnlijk de meest effectieve manier om meer daglicht in je huis te laten binnenkomen. Een serre is gemaakt van grote glazen wanden die het gevoel van licht en ruimte vergroten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste