vrijdag, juli 12, 2024

Sterker worden zonder sportschool

Fysiek sterker worden en aan je conditie werken zonder naar een sportschool te gaan: kan dat eigenlijk wel? Ja, natuurlijk kan dat! Sterker nog: zelf trainen en fitnessen zonder naar een sportschool heeft veel voordelen te bieden. Welke zijn dat precies? En op welke manier kun je sterker worden zonder dat je geregeld naar een sportschool of fitnesscentrum moet? Je leest de antwoorden op deze vragen in deze blog!

De voordelen van thuissporten -> sterker worden!

Mensen die ervoor kiezen om geen sportschool of sportclub te bezoeken, worden ook wel thuissporters genoemd. Bij thuissporten kun je kiezen voor krachttraining in huis doen om spiermassa op te bouwen of af te vallen. Een andere populaire thuissport is cardiotraining, ofwel: conditietraining. Door thuis gebruik te maken van bijvoorbeeld een lopende band of sportfiets of door te kiezen voor regelmatig hardlopen, kun je prima aan je uithoudingsvermogen werken.

Een van de grootste voordelen van thuissporten, is dat je geen abonnementsgeld hoeft te betalen. Je hoeft slechts eenmalig te investeren in fitnessapparatuur voor thuis, sportkleding, dumbells, halters en dergelijke, en that’s it! Op langere termijn kun je door te kiezen voor zelf sporten een hoop geld besparen.

Naast het financiële voordeel is er nog een andere ’thuisvoordeel’ dat je hebt, namelijk het feit dat jij bepaalt wanneer en hoe lang je gaat sporten. Bij een sportschool ben je afhankelijk van de openingstijden en het soort abonnement dat je hebt afgesloten. Thuis heb je van deze beperkingen geen last en kun je altijd gaan sporten als jij daar zin in hebt. Hoe ideaal is dat!?

Verder is natuurlijk het gemak van thuissporten een prettige bijkomstigheid. Je hoeft niet op je fiets of met de auto naar de fitnessclub of sportschool te rijden. Daarmee bespaar je een hoop tijd uit. Omkleden doe je thuis ook razendsnel, als je dat al nodig vindt, en na afloop is er (als je goede afspraken maakt met eventuele familieleden of huisgenoten) altijd wel een douche beschikbaar om jezelf af te spoelen.

Ten slotte is het fijne aan thuissporten het feit dat je volledig jezelf kunt zijn. In de sportschool zijn er altijd anderen die je zien of zich, dat kan ook, met jouw work-outs gaan bemoeien. Houd je van privacy en lekker je eigen lijn volgen, dan is thuissporten natuurlijk ideaal. Je hoeft namelijk geen rekening met anderen meer te houden, maar bepaalt zelf hou je gaat sporten om je spieren te versterken of je conditie te verbeteren.

Bekijk wat je wilt bereiken!

Wil je thuis gaan sporten, dan is de eerste belangrijke stap om voor jezelf vast te stellen wat je precies wilt. Ga je voor krachttraining om spiermassa op te bouwen? Wil je gewicht verliezen door te bewegen of wil je aan je conditie werken? Natuurlijk is ook een combinatie van de genoemde doelstellingen mogelijk.

Thuis fitness oefeningen

Koop de benodigde spullen

Afhankelijk van hoe je thuis wilt gaan sporten, heb je fitnessspullen nodig. Ga je aan krachttraining doen, dan kun je kiezen uit veel soorten sportaccessoires en apparaten om te trainen. Een dumbellset is een van de fitnessspullen die dan in je collectie niet mag ontbreken. Kies voor dumbells met verschillende gewichten, zodat je de intensiteit kunt opbouwen. Verder is een halterbank een goed middel om je borst en rugspieren te trainen. Denk ook aan apparaten als een roeitrainer, buikspiertrainers of multistations.

Ga je voor het opbouwen van conditie, dan kun je voor jezelf een crosstrainer, loopband of roeitrainer aanschaffen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om buiten aan je conditie te werken. Dan heb je sowieso goede hardloopschoenen nodig. Of je nu buiten of binnen traint: zonder goede sportkleding maak je het jezelf onnodig moeilijk. Zorg ervoor dat je een goed trainingspak hebt, een lekker ventilerend shirt, een paar korte broeken, eventueel handschoenen, een bidon of een hoofdbandje, et cetera. Daarnaast zijn supplementen een toevoeging, denk hierbij aan pre-workouts, Whey Proteïn en bijvoorbeeld Weight gainers. Dan heb je alles bij elkaar om lekker te kunnen thuissporten en bereik je de beste resultaten.

Spieropbouwpakket (Platinum)

Gebruik online tutorials voor de beste thuissport tips

Als je alle materialen en de juiste kleding hebt om thuis te kunnen sporten, moet je natuurlijk nog een opbouwschema hebben. Online zijn er tal van goede trainingsschema’s te vinden voor beginners of gevorderden. Met name op YouTube en specifieke fitnessweblogs kun je terecht voor goede instructievideo’s. Dit maakt het thuis sporten natuurlijk een stuk gemakkelijker: je hoeft namelijk het (sport)wiel niet opnieuw uit te vinden.

Vergeet de warming-up en de cooling-down niet

Belangrijk bij thuissporten is dat je, voordat je gaat trainen, een goede warming-up doet. Rek en strek je benen en armen goed op en loop altijd minstens 10 minuten in, waarbij je de intensiteit opvoert. Je lichaam komt op die manier in de juiste modus om te kunnen trainen. Na afloop van de training, drie kwartier sporten is ruim voldoende, doe je een cooling down om je lichaam langzaam aan het sporten te laten ‘ontwennen’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Mag je niet missen

Nieuwste